Ще один проєкт готовий до старту

На невеликому пагорбі у селі Матків у 1838 році майстри Іван Мельникович та Василь Іваникович спорудили Церкву Собору Пресвятої Богородиці (Святого Димитрія).

Карпатський храм є видатною і одною з дуже небагатьох сьогодні існуючих пам’яток бойківської архітектури. Часто його порівнюють з китайськими пагодами через унікальний дах – багаторівневий з численними заломами. Але не лише ззовні ця пам’ятка захоплює.  Окрасами храму є іконостас, вівтар, та розпис стін, які збереглися у первозданному вигляді.

Поряд із церквою знаходиться дерев’яна дзвіниця, збудована 1924 року майстром Михайлом Векличем. Вона повторює стиль основної споруди і дуже вдало доповнює її, створюючи гармонійний архітектурний ансамбль.

21 червня 2013 року на 37-й сесії Комітету Світової спадщини ЮНЕСКО, що проходила у Камбоджі, Церква Собору Пресвятої Богородиці, разом з іншими дерев’яними церквами карпатського регіону, була включена у список світової спадщини ЮНЕСКО.

Асоціація “Єврорегіон Карпати-Україна” має декілька проєктів, спрямованих на збереження та популяризацію дерев’яної архітектури Карпат. Церква Собору Пресвятої Богородиці є частиною проєкту “Карпатський шлях дерев’яної архітектури – спільні дії для збереження та промоції історико-культурної спадщини українсько-польського прикордоння”, який реалізовуємо завдяки Програмі транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна. Власне вчора підписано грантовий договір, а це означає, що ми готові стартувати!

Церква в селі Матків